Gå til innhold
Fiskersiden

NINA fratas luseansvar


Recommended Posts

Jakt & Fiske: NINA fratas luseansvar

Mattilsynet har med et pennestrøk overført ansvaret for luseovervåkingen fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Havforskningsinstituttet (HI).

Link:

http://www.jaktogfiske.net/id/1917.0

Norges jeger- og fiskerforbund: Ber landbruksministeren gripe inn!

Mattilsynet har med et pennestrøk fratatt Norsk Institutt for Naturforskning ansvaret for overvåking av lakselus på villfisk, og har isteden overført ansvaret til Havforskningsinstituttet. En meget dårlig ide mener NJFF, Bellona, WWF, Naturvernforbundet, Skogeierforbundet, Norske Lakseelver, Bondelaget, Greenpeace og Frifo som i et brev ber landbruksministeren omgjøre vedtaket.

Link:

http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/nyhet?element_id=74535845&displaypage=TRUE

Nok et bevis på at det er opprettsmafiaen som har full kontroll på Mattilsynet :):):devil:

Det som skjer her trodde jeg i min naivitet bare kunne skje i land Norge ikke liker å sammeligne seg med :devil::devil::devil:

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

NINA: Ber Mattilsynet revurdere omorganisering av luseovervåkingen

Mattilsynet har besluttet å overføre ansvaret for overvåking av lakselus på villfisk til Havforskningsinstituttet. NINA ber Mattilsynet avvente iverksetting av vedtaket inntil prinsipielle spørsmål er avklart.

- Lakselusovervåkinga må koordineres av NINA også i framtida. Det sier administrerende direktør i NINA, Norunn S. Myklebust. Det er flere grunner til at det må være sånn, fortsetter hun. -Vi har reist flere prinsipielle spørsmål om blant annet opphavsrett og statens innkjøpsregelverk til Mattilsynet. Disse spørsmålene må besvares. Dessuten fungerer dagens program svært godt. Programmet har høy troverdighet, blant annet på grunn av organiseringen og det gode samarbeidet mellom deltakende forskningsinstitusjoner. En omorganisering kan svekke programmets troverdighet, og det vil være svært uheldig sier Myklebust.

Link:

http://www.nina.no/Aktuelt/Artikkel/tabid/945/smid/873/ArticleID/782/reftab/55/Default.aspx

NINA: Fremdeles mye lakselus langs norskekysten

Siste oppsummering fra lakselusovervåkingen viser fortsatt forhøyet infeksjonstrykk av lakselus. Langs deler av kysten var infeksjonsbelastningene sannsynligvis høyere enn det som er bærekraftig også på sjøørret og på utvandrende laksesmolt sier Bengt Finstad, seniorforsker i NINA.

Link (anbefaler alle å lese denne artikkelen):

http://www.nina.no/Aktuelt/Artikkel/tabid/945/smid/873/ArticleID/718/Default.aspx

Link til rapport 547:

http://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/rapport/2010/547.pdf

Mattilsynet: Lusenivået på villfisk fortsatt høyt

Det høye lakselustrykket på villfisken fortsatte i 2009 langs store deler av kysten. Trenden er at nivået var likt eller lavere enn året før. Det viser undersøkelser NINA og Rådgivende Biologer har utført på oppdrag fra Mattilsynet.

Link (anbefaler alle å lese denne artikkelen):

http://www.mattilsynet.no/fisk/fiskehelse/luseniv_et_p__villfisk_fortsatt_h_yt__77371

NINA er tydeligvis både ubehagelig og uønsket av oppdrettsmafiaen, og det er ikke vanskelig å se hvorfor oppdrettsmafiaen ønsker å rydde NINA av veien :):shifty::blush:

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I henhold til Luseforskriften skal Mattilsynet følge opp virksomheter som ikke oppfyller de forpliktelser som framgår av Luseforskriften, og som ikke iverksetter nødvendige tiltak, med opptrappende virkemiddelbruk, herunder tvangsmulkt, utslaktings-/destrueringsvedtak og/eller politianmeldelse.

Mattilsynet har diverre vist seg å ikke være voksen nok for denne oppgaven.

Det er ikke vanskelig å se hvorfor oppdrettsmafiaen ønsker å rydde Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Norsk institutt for naturforskning (NINA) av veien:

Dagens næringsliv: Eksperter varsler masseslakt av oppdrettslaks

"Norske lakseforskere varsler nedslakting av oppdrettslaks til våren for å redde norsk villaks."

"Både lakserømmingen og lakselusa kan alene utrydde norsk villaks, advarer direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning (DN)." "Hun opplyser at DN har bedt Mattilsynet intensivere kontrollen med lakselussituasjonen."

"Norsk institutt for naturforskning (NINA) vil ha maksimalgrenser for antall lakselus, og det vil være Mattilsynets oppgave å vurdere eventuell nedslakting. NINA varsler at det ligger an til nedslakting. Vi har nå 350 millioner oppdrettslaks, med rundt 500 millioner lus. Det bærekraftige nivået er mellom 10 og 50 millioner lus. Ingen har våget å hevde at vi kommer ned dit til sommeren. I en god del områder vil tilrådingen til våren bli å slakte ned. I den grad vi blir spurt, selvsagt, sier seniorforsker Torbjørn Forseth i NINA."

Link:

http://www.dn.no/forsiden/naringsliv/article1831511.ece

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skriftlig spørsmål fra Tord Lien (FrP) til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Av en eller annen merkelig grunn ble spørsmålet besvart av fiskeri- og kystminister og oppdrettseier Lisbeth Berg-Hansen.

Habilitet står tydeligvis ikke på dagsordenen til den rødgrønne regjeringen...

Spørsmål fra Tord Lien (FrP):

Mener statsråden det er heldig å overføre ansvaret for koordinering av lakselusdataene fra de uavhengige forskningsinstituttet NINA til forvaltningsenheten Havforskningsinstituttet?

Det er verdt å merke seg fra begrunnelsen:

"... NINA er et uavhengig forskningsinstitutt, mens HI er en etat underordnet Fiskeridepartementet. Lakseluspørsmålet vekker stor debatt både om hvor alvorlig de dokumenterte lakselustall er for villaksen og hvilke tiltak som skal iverksettes er gjenstand for debatt. Man kan anta at dersom Fiskeridepartementets etater nå også skal gis ansvaret for innhenting og koordinering av tallmaterialet for lakselusnivåene så vil det også bli en debatt om lakselus tallene."

Deler av svaret fra fiskeri- og kystminister og oppdrettseier Lisbeth Berg-Hansen:

Det er Mattilsynet som selv avgjør bruken av egne budsjettmidler ved valg av kunnskapsleverandør eller oppdragsutfører til overvåking og rådgivning, innenfor de føringer som er lagt i stortingsdokumenter, tildelingsbrev og andre styringsdokumenter. Det at Mattilsynet nå tar sikte på å legge koordineringen av overvåkning av lakselus på villfisk til Havforskningsinstituttet er derfor Mattilsynets egen vurdering, som jeg tar til etterretning.

Du kan lese hele spørsmålet og svaret her.

Link:

http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=46670

Mattilsynet er underlagt landbruks- og matdepartementet v/landbruks-og matminister Lars Peder Brekk.

I et brev (som dere kan lese i første post i denne tråden) fra NJFF, Bellona, WWF, Naturvernforbundet, Skogeierforbundet, Norske Lakseelver, Bondelaget, Greenpeace og Frifo ber organisasjonenene landbruks- og matminister Lars Peder Brekk omgjøre vedtaket.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk skal vite at det er noen hundre tusen medlemmer som står bak organisasjonene som har underskrevet brevet, og jeg forventer et snarlig svar fra landbruks- og matministeren!!!

HELE den rødgrønne regjeringen kan vel ikke väre i lomma på oppdrettsmafiaen???

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dagens Næringsliv: - Fiskeriministeren unntaksvis inhabil

Justisdepartementet har nå vurdert habiliteten til fiskeri- og kystministeren i lys av hennes eierinteresser i fiskeoppdrettsbedriften Sinkaberg-Hansen AS og tidligere styreverv.

Departementet mener statsråden vil kunne være inhabil i behandlingen av for eksempel forskrifter og andre typer beslutninger om rammebetingelser for næringen.

Link:

http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article1781309.ece

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen har politisk ansvar for de fleste fiskesaker i Mattilsynet.

Som landbruks- og matminister har Lars Peder Brekk konstitusjonelt og administrativt ansvar for Mattilsynet som skal sikre trygg sjømat, etisk forsvarlig fiskehold og miljøvennlig produksjon.

Jeg venter i spenning på svaret fra landbruks- og matminister Lars Peder Brekk på brevet fra NJFF, Bellona, WWF, Naturvernforbundet, Skogeierforbundet, Norske Lakseelver, Bondelaget, Greenpeace og Frifo.

Vi må i denne prosessen ikke glemme at landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er en del av oppdrettsmafiaen.

Lars Peder Brekks familie eier en liten aksjepost i Sinkaberg-Hansen AS, og landbruks- og matministerens bror er styreformann i tre av fiskeriministerens oppdrettsselskaper.

Styreleder Otto Gregussen ved Havforskningsinstituttet (HI) er en nær omgangsvenn med fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. Havforskningsinstituttet (HI) er en etat underordnet Fiskeri- og kystdepartementet. Fiskeridirektør Liv Holmefjord i Fiskeridirektoratet, som har ansvar for fiskeri- og havbruksforvaltningen, har økonomiske interesser i oppdrettsnæringen.

Du kan lese mer om oppdretternes maktnettverk i denne artikkelen:

Adressa: Sjekker Brekks habilitet

Landbruksminister Lars Peder Brekks bror er styreleder i tre av fiskerminister Lisbeth Berg-Hansens selskaper.

Link:

http://www.adressa.no/nyheter/okonomi/article1422903.ece

Du kan lese mer om det nære vennskapet mellom fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og styreleder Otto Gregussen ved Havforskningsinstituttet (HI) i denne artikkelen:

Adressa: Statsrådens selskap renvaskes av god venn

-Hvor godt kjenner du Lisbeth Berg-Hansen?

-Veldig godt.

-Er dere gode venner?

-Ja, ja.

-Går dere på privat besøk hos hverandre?

-Ja, det hender det også.

Lisbeth Berg-Hansen og Otto Gregussen har hatt en lang politisk karriere sammen i Arbeiderpartiet, og begge regnes for å være i kretsen rundt statsminister Jens Stoltenberg.

Link:

http://www.adressa.no/nyheter/okonomi/article1429643.ece

Jeg mener det er svært uheldig at Mattilsynet har vedtatt å overføre ansvaret for luseovervåkingen fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Havforskningsinstituttet (HI).

Tilliten til Mattilsynets arbeid vedrørende Forskrift om bekjempelse av lakselus i oppdrettsanlegg er meget tynnslitt fra før, og tilliten til luseovervåkingen blir ikke noe bedre som følge av dette vedtaket.

Jeg synes også det lukter av hele prosessen, og det lukter ikke godt... :o:dribble::dribble:

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg mener det er svært uheldig at Mattilsynet har vedtatt å overføre ansvaret for luseovervåkingen fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Havforskningsinstituttet (HI).

Tilliten til Mattilsynets arbeid vedrørende Forskrift om bekjempelse av lakselus i oppdrettsanlegg er meget tynnslitt fra før, og tilliten til luseovervåkingen blir ikke noe bedre som følge av dette vedtaket.

Jeg synes også det lukter av hele prosessen, og det lukter ikke godt... :dribble: :dribble: :dribble:

110% enig med deg her. Og det lukter verre en en råten hval!!??

Jeg er utrulegt rystet over heile denne inhabilliteten som råder i regeringen i fiskeri- og miljøsaker. Rystet in i sjelen. Dette hade aldri kunnet gå ann i

f.eks Sverige.

BTW takk Glalaksen for meget bra dokumentasjon som styrker det du viser til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forskning.no: Kronikk - Lakselusa og havresekken

Mattilsynet flyttet ledelsen av lakselus-overvåkingen fra NINA til Havforskningsinstituttet. Departementene må bli enige om hvordan forskningspolitikken skal være i Norge, skriver Norunn S. Myklebust i denne kronikken.

Link:

http://www.forskning.no/artikler/2010/mai/251217

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trønder-avisa: Strid om telling av lakselus

Mattilsynet fastholder sin omstridte avgjørelse om at Havforskningsinstituttet skal overta ansvaret for å koordinere overvåkingen av lakselus på villfisk.

Link:

http://www.t-a.no/siste/article121314.ece

Endret av Glalaksen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 months later...

Når det gjelder all informasjon som kommer fra Havforskningsinstituttet må vi ha i tankene at Havforskningsinstituttet er en del av oppdrettsmafiaen (som det fremgår tidligere i denne tråden), og at utspillene fra Havforskningsinstituttet kan være farget av dette.

Denne artikkelen står i dag på oppdrettsmafiaens propagandakanal kyst.no:

Havforskningsinstituttet: - Trenger mer luse-overvåkning

- Vi vet alt for lite om luse-tilstanden på sent utvandrende smolt. Hadde jeg satt på pengesekken, ville jeg ha femdoblet ressursene som brukes til å overvåke dette, sier seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Jens Christian Holst. Han legger samtidig til at han mener lakselus er overfokusert som årsak til nedgang i ville laksebestander.

Link:

http://www.kyst.no/index.php?page_id=95&article_id=88842

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.