Nyttig

Print

Knuter

Written by Fiskersiden. Posted in Nyttig

 

Slukknuter, flueknuter og skjøteknuter. Det finnes mange av dem, så mange forskjellige at man kan bli surrete i hodet. Nedenfor har vi lagt ut noen av de mest kjente og sterke, lette og bra knutene, men ikke skyld på oss om du mister en fisk!! Knutene er for ordens skyld organisert i alfabetisk rekkefølge. Skitt fiske.

Husk alltid å fukte knuten med vann eller spytt før du strammer den!!

 

albrightknuten1.gifAlbrightknuten. Denne knuten benyttes til skjøting av snører med stor variasjon i tykkelse. Brukes mest mellom backing og fluesnøre og fluesnøre og fortom.

 

 

 

 

 

 

berkeleyknuten1.gif Berkleyknuten. Dette er knuten å bruke på multifilamentliner som Fireline. Snøret legges som du ser dobbelt før du begynner å knyte. Ettersom produsenten av Fireline anbefaler denne må den være av de bedre for denne typen snører.

 

 

 


biminitwist.gif Bimini Twist.
Dette er en knute som vesentlig brukes ved havfiske. Der brukes den ofte for å lage en sikker løkke som avslutning på hovedsnøret. Dette igjen for å ha noe å feste fortommen, sjokklederen eller top-shoten. Ikke en enkel knute, men kan du denne har du en knute med 100% bruddstyrke. Sikre den gjerne med superlim i tillegg.

1. Mål opp litt mer enn dobbel lengde av det du ønsker løkken. Hold så enden av snøret sammen med med det som kommer fra snellen og rotèr enden (til høyre på tegningen) omtrent 20 ganger slik at de to endene tvinner seg.

2. Spre nå løkken så du har omtrent 30 cm igjen av enden på snøret. Tre løkken rundt bena opp til knærne så du kan sette press på åpningen i løkken ved å spre knærne fra hverandre. (I stedet for rundt knærne kan man bruke føttene om man ikke skal ha så stor løkke, eller få en til å holde for seg)

 

3. Med tvinningen presset stramt sammen hold senen som går mot snellen litt til side samtidig som du holder stramt den korte enden av snøret. Med den andre hånden tilpasser du nå enden av snøret så det legger seg pent en oppå den forrige surringen. Hvis du nå sakte letter litt på presset som drar mot venstre på tegningen vil enden nå rulle nedover over de gamle tvinningene. Husk å fortsatt holde løkken stram med knærne.

 

4. Hold presset med knærne og styr enden nedover i en stram spiral nedover originalsurringene.

 

5. Når du har rullet ned til der surringene slutter holder du fortsatt stramt med knærne. Ta så tak i splitten med den hånden som har holdt i hovedsnøret. Hold fingeren i overgangen mellom surringer og løkke så surringene ikke glipper. Ta et halvstikk rundt nærmeste "ben" av løkken og trekk opp for å stramme den.

 

 

 

6. Nå som halvstikket holder knuten, kan du slippe opp presset med knærne. Hold fortsatt løkken strukket ut. Ta et halvstikk rundt hele løkken, men ikke stram til.

 

 

7. Legg så to surringer rundt begge løkkebena innenfor den løse åpningen på halvtikket oppover mor hovedknuten. Dra så sakte til mens du passer på at de siste surringene legger seg i en pen spiral.

 

 

8. Når de siste løkkene er dratt pent opp til hovedknuten, trekk til for å låse knuten skikkelig. Klipp så av enden så omtrent en halv cm står igjen.

 

 

blodknuten1.gif Blodknuten. Denne knuten er også til å skjøte sener med. Den har en bruddfasthet på ca 60%, noe som er litt dårligere enn kirurgknuten, men denne kan du skjøte tykkere sener med en nevnte knute.

 

 

 

 

 

crawford.jpgCrawford. En meget enkel, rask og sterk flueknute. Holder hele 99% av bruddstyrken i knutepunktet.

 

 

 

dobbelslukknute.jpgDobbel slukknute. Den sterkeste av slukknutene. Viktig å ta sena to ganger igjennom øyet. Denne er også enkel, rask og burde bli mer brukt. Holder 96 - 99% av styrken i sena avhengig av stivhet.

 

 

 

dubbelturle1.gifDobbel Thurle. En styrenede flueknute som er en forbedring av Thurles knute over. Knuten må bindes på en krok med bøyd øye. Knutestyrken er på 91 - 97% avhengig av senen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

enkelslukknute1.gif
Enkel slukknute.
Den mest kjente og mest brukte knuten av fiskere. Enkel, rask og sikker. Husk bare å fukte sena og dra sakte til. Ikke den sterkeste av slukknutene, holder ca 56% av styrken i sena.


 

 

hangmanknuten1.gifHangmanknuten. En slags variant av Uniknuten for bruk til festing av redskapen. Denne skal også sklis inn, så fukt godt.

 

 

 

 

 

 

 

kirurgknuten1.gif Kirugknuten. Dette er knuten over alle knuter. De fleste fluefiskere bruker denne til å knyte fortommer med. Lett og utrolig sterk, fra 65% - 89% avhengig av senetype og variasjonen mellom dimensjonene.

 

 

 

 

kirurglokke1.gif Kirurgløkke. Har du bruk for en løkke i enden av snøret, så kan dette være knuten. Kan for eksempel brukes i bakenden av fortommen hvis du har løkke i enden av fluesnøret. Enkel og grei å lage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

krokstikk1.gif Krokstikk. Dette er en knute som tidligere ble mye brukt til markfiske. Mange meitere bruker den fortsatt. Har vel egentlig sin opprinnelse fra "spadehodekrokene". Denne knuten beholder ca 80% av snørets bruddstyrke. Av en eller annen grunn brukte jeg denne mye da jeg meitet en del og jeg hadde aldri problemer med denne knuten.

 

 

 

 

 

naaleknuten1.gif Nåleknuten. Dette er også en variant for å skjøte fluesnøret med enten backing eller fortom. Hvis du bruker en stoppenål er ikke denne knuten vanskelig å få til. Alternativt kan du bruke en snørestump som du legger i en løøke og trekker enden gjennom med.

 

 

 

callaghans.jpgO'Callaghans knute. Utrolig enkel og sterk. Øker du tørningene øker også styrken noe. Knutestyrke på 97 - 99% av bruddstyrken på sena og er like bra på stive sener som myke.

 

 

 

opphengslokke1.gif Opphengerløkke 1. Vet ikke så mye om denne knuten bortsett fra at den visstnok blir mye brukt av amerikanske havfiskere. Jeg vil derfor anta at den er gunstig for noe tykkere sener. Den er fin å bruke hvis du skal lage opphengsløkke midt inne på et snøre for med denne slipper du dra hele enden gjennom for å lage løkken.

 

 

 

 

 

 

 

opphengslokke21.gif Opphengerløkke 2. Dette er en av de første knutene jeg lærte. Grunnen er at jeg tidlig lærte at det var gunstig å benytte forskjellige opphengere foran sluken. Husker jeg slet litt når jeg var mindre, så det kan nok lønne seg å øve litt på denne!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sviveloppheng1.gif Opphengerløkke 3. Dette er en opphengerløkke som brukes for å feste svirvler midt på snøret. Denne er også mye brukt av amerikanske fiskere. Sikkert fordi de er så late at de må ha hurtigheftere til alt. Uansett gunstig hvis du skal bytte opphengere ofte, men jeg bruker løkker uansett.

 

 

 

orvis.jpgOrvis Knuten. En sterk og god flueknute og den kommer selvfølgelig fra Amerikanske Orvis. Holder 94 - 100% i knutepunktet avhengig av senas mykehet eller stivhet.

 

 

 

 

palomarknuten1.gif Palomarknuten. Denne bruker jeg ved markfiske med multifilamentsnøre. Utrolig enkel men bra knute for multifilamentsnører. Holder tett opp mot 100%. For nylonsnører ligger den på rundt 90%. Slett ikke dårlig for en såpass enkel knute.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

scaffoldknuten1.gif Scaffoldknuten. Enda en knute til å lage løkke med. Greit å kunne til f.eks woblere som ofte går penere i vannet med løkkeknute enn med en knute strammet inntil.

 

 

 

 

 

slukvari.jpgSluk variant. En variant av den enkle slukknuten, men holder dermed nesten dobbelt så bra som den enkle. 92 - 98% avhengig av sena.

 

 

 

 

 

duppstopper1.gif Stoppeknute. Dette er et alternativ til duppstoppere i gummi. Knuten benyttes til glidende dupper med "nåløye". Fordelen er at du kan skyve knuten oppover eller nedover for å fiske på forskjellige dyp under duppen. Husk å fukte også når du skal skyve på knuten.

 

 

 

 

thurles1.gifThurle. En styrenede flueknute som har blitt veldig populær hos laksefiskere. Knuten må bindes på en krok med bøyd øye. Knutestyrken er på 89 - 97% avhengig av sene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

uniknuten1.gif Uniknuten. En av mange knuter for å skjøte sener. Ta minst fem runder rundt for å oppnå en bruddstyrke på rundt 90% hvis ikke blir det en svak knute. Dette er en knute som skal skli et lite stykke på snøret når du strammer, så her er det ekstra viktig å fukte først!